Leuker maken en zelf doen sleutel in energietransitie

zonnepanelen5

Nederlanders die zelf stroom opwekken, met bijvoorbeeld een zonnepaneel op hun dak, zijn dé sleutel in de energietransitie. Ze vinden het leuker om zich met energie bezig te houden en gaan er daarom bewuster mee om.

Dat concludeert energieleverancier Greenchoice op basis van een onderzoek onder een representatief deel van de Nederlanders. ‘Opwekkers’ scoren 30% bewuster en onafhankelijker op de meeste vragen over energie dan mensen die niet zelf energie opwekken. Greenchoice helpt daarom haar klanten om het zelf te doen op een leuke manier.

Glimlachen naar de meter
Evert den Boer, CEO Greenchoice sinds oktober 2015: “Dit is een hoopvol resultaat omdat het ‘leuk maken’ van groene keuzes in de discussies tot nu toe eigenlijk nauwelijks aandacht krijgt. Klanten met zonnepanelen melden ons regelmatig dat ze met een glimlach naar hun teruglopende meter gaan kijken. Zij zijn echt baas over hun eigen energie. Dat gevoel willen wij aan veel meer mensen geven, omdat dat de beste stimulans is om duurzaam met energie om te gaan.”

Significant leuker en bewuster
Opwekkers vinden het significant leuker om zich met energiebesparing (65,5% tov 43,2% niet-opwekkers) en energieverbruik bezig te houden (60% tov 30,7% niet-opwekkers). Ook checken ze veel vaker hun verbruik aan de hand van de meterstanden (69,1% tov 39,1% niet-opwekkers) en weten ze in 70,9% van de gevallen hoeveel energie ze per maand verbruiken (tov 49,3% niet-opwekkers). Ruim 10% van het klantenbestand van Greenchoice is zelf opwekker van energie, bijvoorbeeld met eigen zonnepanelen, via één van de vele lokale coöperaties die aangesloten zijn bij de Rotterdamse energieleverancier of met Winddelen via De Windcentrale.

Kennismaken met zelf opwekken: proefdraaien met een windmolen
Evert den Boer, onlangs nog als nieuwkomer door BNR genoemd in de top 12 van groenste CEO’s van Nederland: “Baas over je eigen energie. Daar draait het om. Wij maken energie tastbaar voor onze klanten, zodat ze er duurzamer mee om gaan. We zien bijvoorbeeld dat mensen die onze app downloaden ineens hun verbruik dagelijks gaan checken. Wij snappen ook dat investeren in energieopwekking best spannend is. Daarom bieden we klanten op dit moment de kans om proef te draaien met onze windmolens. Na een jaar mogen ze een stukje van de opbrengst in hun eigen zak steken. Zo laten wij mensen ervaren hoe leuk het is om zelf baas te zijn over je eigen energie.”

Onderzoeksresultaten opwekkers vs niet-opwekkers
Het onderzoek is uitgevoerd in de week van 7 december 2015 door onderzoeksbureau Panelwizard in opdracht van energieleverancier Greenchoice met online surveys. Daarbij is een representatieve steekproef van 549 Nederlanders (18-70 jaar) ondervraagd. Zij hebben tien stellingen beantwoord over het besparen van energie, het zelf opwekken en maatregelen die je kunt nemen en aangegeven wat ze daarvan vinden.

Zelf opwekkers zijn significant bewuster en actiever bezig met energie
• 70,9% van de zelf-opwekkers weet zeer goed tot goed hoeveel energie er maandelijks verbruikt wordt vs 49,3% van de niet-opwekkers (significant)
• 74,5% van de zelf-opwekkers is zeer goed tot goed op de hoogte van de mogelijkheden om te besparen vs 60,1% van de niet-opwekkers (significant)
• 78,2% van de zelf-opwekkers zegt bewust bezig te zijn met zijn of haar verbruik vs 67,2% van de niet-opwekkers (significant)
• 69,1% van de zelf-opwekkers checkt regelmatig zijn of haar verbruik (meterstanden) vs 39,1% van de niet-opwekkers (significant)

Zelf opwekkers vinden het significant leuker om bezig te zijn met energie (verbruik & besparing)
• 60% van de zelf-opwekkers zegt het leuk te vinden bezig te zijn met energie verbruik vs 30,7% van de niet-opwekkers (significant)
• 65,5% van de zelf-opwekkers zegt het leuk te vinden om zich bezit te houden met energie besparing vs 43,2% van de niet-opwekkers (significant)

Zelf opwekkers zijn zuiniger
• 45,4% van de zelf-opwekkers zegt zuiniger te zijn op de energie die ze zelf opgewekt hebben dan die ze afnemen van een leverancier vs 22,1% van niet-opwekkers (significant)
• 60% van de zelf-opwekkers doucht niet zo lang vs 51,1% van de niet-opwekkers
• 29% van de zelf-opwekkers wast zo min mogelijk vs 19,1% van de niet-opwekkers
• 63,6% van de zelf-opwekkers zet apparaten op standby vs 52% van de niet-opwekkers

In de meeste huizen worden wel maatregelen genomen als de verwarming uitzetten als je weg bent (79,9%), spaar- of ledlampen gebruiken (80,1%) en het licht uitdoen in kamers waar je niet bent (83,8%). De verschillen tussen opwekkers en niet-opwekkers zijn in deze gevallen niet significant.

Bron: duurzaamnieuws