'Energienota blijft hetzelfde'

jaarafrekening energie 1

Consumenten gaan dit jaar niet meer betalen voor hun energierekening. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis (VEH).Dit jaar stijgen en dalen verschillende posten op de energierekening: zo neemt de energiebelasting op gas toe en daalt de energiebelasting op stroom. Verder gaan de variabele stroom- en gastarieven omlaag en nemen de netbeheerkosten gemiddeld af.

VEH zette al deze veranderingen op een rij. En wat blijkt? ''De toename van de energiebelasting wordt bijna helemaal teniet gedaan door de verlaging van de energietarieven. Hierdoor blijft de energierekening dit jaar bij gemiddeld verbruik ongeveer gelijk aan die van 2015'', aldus zegt Karin Boog, financieel deskundige bij Vereniging Eigen Huis.

Boog benadrukt wel dat de vereniging bij deze inventarisatie gebruik heeft gemaakt van gemiddelden. ''Netbeheerder Liander verlaagt haar tarieven met € 22, maar Cogas verhoogt deze juist met € 21'', legt Boog uit. De vereniging is bij deze inventarisatie uitgegaan van een gemiddeld stroomverbruik per huishouden van 3.500 kilowattuur en 1.800 kuub gas per jaar.

Bron: telegraaf