Deze handige en draagbare zonnepaneel biedt 550 Wh aan stroom

Solpad: een nieuw draagbaar zonnepaneel met geïntegreerde batterij maakt het mogelijk overal ter wereld stroom op te wekken en direct te gebruiken. “We maken zonne-energie toegankelijk voor een groot deel van de wereldbevolking.”

Wie op dit moment zonne-energie wil opwekken, moet een eigen huis hebben waar de panelen op passen, een omvormer en een aparte opslag voor de opgewekte energie of aansluiting op het net. Het is een behoorlijk ingewikkelde constructie, die niet voor iedereen toegankelijk is. “Daar wilden we verandering in brengen”, zei Christopher Estes, CEO van SunCulture en bedenker van de “Solpad”. Dit werd deze week in het Amerikaanse San Francisco gepresenteerd.

Draagbaar zonnepaneel, overal inzetbaar
Het is een draagbaar zonnepaneel met geïntegreerde omvormer en batterij. Je kunt hem overal ter wereld neerzetten en gebruiken voor meerdere elektrische apparaten tegelijk. Met smartmeters en een mobiele app kun je daarnaast precies regelen hoe je je opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk gebruikt. “Dit verandert de manier waarop mensen deze technologie gebruiken compleet”. Dat zegt Emily Kirsch, mede-oprichter en CEO van Powerhouse, een incubator en acceleratorprogramma voor solar startups. “Niet alleen in de VS, maar ook in ontwikkelingslanden.”

Solpad voor iedereen ter wereld
Vier jaar is er in het geheim aan gewerkt. Slechts een klein groepje investeerders werd bij het project betrokken en met een team van slechts tientallen mensen werd de Solpad ontwikkeld. De Solpad moet zonne-energie toegankelijk maken voor iedereen ter wereld. Of dat nou iemand in een huurappartement zonder eigen dak in een westerse stad is, of een gezin op het platteland van Oost-Afrika. “Chris (CEO van SunCulture, red.) heeft bij het ontwerp ook heel erg aan de humanitaire mogelijkheden gedacht”, zegt Rick Abrahams, arts uit Tennessee en de allereerste investeerder in Solpad. “Ik zie voor me dat medische centra in afgelegen gebieden hier massaal gebruik van gaan maken.”

Internethotspot
Eén opgeladen Solpad biedt 550 Wh aan stroom en meerdere Solpads zijn gemakkelijk aan elkaar te koppelen. Ieder apparaat is voorzien van een lichtbron, “zodat je hem gemakkelijk kunt vinden als er stroomuitval is”, zegt Estes. Daarnaast is iedere afzonderlijke Solpad ook een internethotspot.

Elf kilogram
De draagbare Solpad weegt elf kilogram en heeft twee stopcontacten en drie USB-uitgangen, zodat je er direct apparaten op kunt aansluiten. De Solpad gaat naar verwachting in de tweede helft van 2017 in de verkoop. Een officiële verkoopprijs is nog niet bekend gemaakt, maar ingewijden hebben het over zo’n 1000 tot 1500 dollar (900 tot 1400 euro) per paneel. “Ngo’s of goede doelen zouden de Solpad kunnen inkopen voor programma’s in ontwikkelingslanden”, zegt Abrahams, die inmiddels niet meer bij het bedrijf betrokken is. “Maar beter nog zou het zijn als de Solpad hier zo goed verkocht wordt dat ze genoeg verdienen om een aantal gratis te kunnen weggeven in landen waar het nodig is.”

Bron: www.dewereldmorgen.be/ duurzaamactueel.nl