Een beter binnenklimaat door ventileren en duurzaam verwarmen

Hoe beter onze huizen geïsoleerd zijn hoe minder er geventileerd wordt. Ventileren gebeurde in het verleden vanzelf. Door naden en kieren werd vuile lucht afgevoerd en kwam er voldoende verse lucht naar binnen. In moderne woningen is dit niet meer het geval en daarom is het bij renovatie en nieuwbouw verplicht venters met roosters en/of een ventilatiestand aan te brengen of een mechanische ventilatie te installeren. Uit onderzoeken is gebleken dat maar liefst in 10% van de Nederlandse woningen te weinig geventileerd wordt. Onvoldoende ventileren brengt niet alleen schimmelvorming met zich mee, een vervuilde binnenlucht werkt ook longklachten en hoofdpijnen in de hand.

Op het moment dat er in een woning geleefd wordt, treedt er vervuiling van de lucht op. De grootste boosdoeners zijn hierin de keuken, badkamer en de kooldioxide die wijzelf uitademen. Ventilatie is daarom altijd noodzaak, ook wanneer er gestookt wordt. Over het algemeen sluiten we de ramen zodra de verwarming aangaat en wie herinnert zich niet de roep van zijn ouders: “ deur achter je kont dicht we stoken hier niet voor de mussen!”

Mechanisch ventileren
Met name met een centraal verwarmingssysteem is het beter dat de verwarmde lucht door het hele huis kan circuleren in plaats van per vertrek. Kijk voor meer informatie ook eens op CVkoopjes.nl. Voor onze gezondheid, leef comfort en gemak is een mechanische ventilatie daarom een uitkomst. Je voelt geen directe tocht op je nek, wat je met een raampje op ventilatiestand toch altijd nog wel hebt en je woning wordt, in plaats van plaatselijk, voortdurend helemaal geventileerd. Wanneer we de woning op een juiste manier verwarmen, dat betekent op een minimale temperatuur van 15°C houden en tevens ventileren hebben we altijd een gezond binnenklimaat. Zouden we de temperatuur in kamers die niet in gebruik of wanneer we niet thuis zijn op 10 °C houden heeft ventileren weinig nut daar het in de lucht aanwezige vocht neerslaat als condens.

Je herkent het aan tekenen als laminaat dat stroef gaat aanvoelen en kleding die, ook al is ze schoongewassen, in de kast een eigenaardig geurtje krijgt. Tot slot het kostenplaatje: het klinkt misschien gek, maar je huis op een temperatuur van minimaal 15°C graden houden én daarnaast ventileren, kost net zoveel energie als de temperatuur tot een lager punt terug laten vallen om de ruimte vervolgens weer te verwarmen.

Bron: duurzaamnieuws.nl