Leiden eerste Nederlandse stad die binnenstad voorziet van led-sfeerverlichting

De binnenstad van Leiden wordt vanaf 1 november verlicht met led-sfeerverlichting. De stad is naar eigen zeggen met deze keuze de eerste stad in Nederland die duurzame sfeerverlichting op deze schaal inzet.

In de afgelopen zomerperiode heeft Centrummanagement Leiden met diverse partijen samengewerkt om te komen tot een keuze voor nieuwe sfeerverlichting voor de binnenstad. Dit betreft de verlichting boven de diverse winkelstraten. Via een aanbestedingstraject konden geïnteresseerde partijen een voorstel indienen dat werd beoordeeld door een projectteam. Dit projectteam – bestaande uit een afvaardiging van ondernemers, de gemeente, bewonersverenigingen en Centrummanagement Leiden – heeft begin september de definitieve keuze gemaakt voor het ontwerp van MK Illumination.

Een belangrijke en doorslaggevende reden om te kiezen voor deze partij is de duurzaamheid van hun ontwerp. Daarnaast beoordeelde het projectteam het ontwerp als passend binnen onze historische binnenstad dat tevens mooi aansluit op de openbare verlichting en illumuninatie. De basis van dit ontwerp zijn organische bollen van gerecycled materiaal, geverfd met een verf op basis van zonnebloemolie. Voor de kleuren van de bollen, goud en wit, en de led-verlichting is rekening gehouden met de kleur licht van onze Leidse lantaarn. Aan het begin en einde van de straten worden de bollen daarnaast voorzien van de Leidse sleutels, waardoor de sfeerverlichting een extra Leids tintje krijgt.

De nieuwe sfeerverlichting zal worden uitgerold in de volgende winkelstraten: Breestraat, Haarlemmerstraat, Hogewoerd (tot aan St Jorissteeg), Maarsmansteeg, Diefsteeg , Pieterskerk-Choorsteeg, Kloksteeg, Burgsteeg, Hartesteeg, Morsstraat, Donkersteeg, Hoogstraat, Vrouwensteeg, Hooglandse Kerksteeg en Jan Vossensteeg. De nieuwe sfeerverlichting zal in de periode 1 november 2016 en medio februari 2017 branden.

Bron: ledmagazine.nl