Een op drie Brabanders wil duurzame energie opwekken of energie besparen met straat- of buurtbewoners

Een op de drie Brabanders wil duurzame energie opwekken of energie besparen met zijn straat- of buurtbewoners. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Duurzame energieopwekking in Brabant’ van onderzoeksbureau het PON in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Bijna de helft van alle Brabanders is bereid eigen geld te investeren in energiebesparing of duurzame energie.

Ongeveer 6% van alle Brabanders neemt momenteel deel aan een energiecoöperatie of windcollectief. Een derde geeft aan bereid te zijn om met straat- of buurtbewoners energie te besparen of duurzaam op te wekken. Hier ligt dus een enorme potentie voor groei, volgens het PON-onderzoek. De bereidheid om het initiatief te nemen om met de buurt aan de slag te gaan, is echter laag (4%). Dat legt een zware opgave bij bestaande energiecoöperaties om buurtbewoners te bereiken en te adviseren. De provincie werkt direct samen met enkele energiecoöperaties om energie te besparen voor woningen en op welke wijze de lokale gemeenschap kan profiteren van de voordelen van windenergie. Daarnaast is de provincie in gesprek met alle energiecoöperaties om na te gaan hoe zij hen kan helpen in hun rol.

Investeren
Het bedrag dat Brabanders bereid zijn te investeren in energiebesparing of duurzame energie varieert sterk. 26% zoekt het in kleine investeringen tot € 500, zoals spaarlampen, tijdschakelaars of een aandeel in een zonnepark in de buurt. 11% van de Brabanders wil € 500 - € 5000 investeren in bijvoorbeeld aandelen in een windmolenpark, dakisolatie, een HR-ketel of spouwmuurisolatie. 12% is bereid € 5000 tot € 10.000 te investeren in zonnepanelen of een zonneboiler. Slechts 3% is van plan meer dan € 10.000 te investeren in een warmtepomp of het compleet energieneutraal maken van hun woning.

Bron: energieplus.nl