Dikke streep door rekening klimaatakkoord; Trump wil bijdragen aan klimaatverandering stoppen

De kersvers gekozen Amerikaanse president Donald Tump gaat naar eigen zeggen maar liefst 100 miljard dollar besparen op uitgaven om klimaatverandering tegen te gaan. Dat zou een optelsom moeten zijn van alle internationale, landelijke en lokale bijdragen. Nog niemand heeft dat bedrag bij elkaar kunnen cijferen, maar toch.

Trump heeft tijdens zijn campagnes nauwelijks woorden gewijd aan duurzaamheid of klimaat. Behalve dan wat tweets waarin hij – welles, nietes – klimaatverandering 'bullshit' noemt, en een hoax. De Huffington Post geeft een aardig overzicht van Trumps ideeën over klimaatverandering en de bijdragen aan het voorkomen van verandering. Wanneer de VS alle bijdragen daadwerkelijk stopt kan dat grote gevolgen hebben voor alle internationale programma's en voor het functioneren van de Verenigde Naties. En het kan hard terugslaan op Amerika zelf, het land wat Trump in al zijn plannen voorop stelt. Het land heeft al een aantal klappen van extreem weer moeten incasseren en is daar nog steeds niet helemaal van hersteld. Bovendien zijn het vooral de sociaal zwakkere groepen, die hij zegt te willen steunen, die onder de gevolgen lijden.

Wanneer het gaat over de investeringen in hernieuwbare energie is Trump cryptisch. Hij streeft naar zo groot mogelijke onafhankelijkheid van buitenlandse import. In dat licht zou het logisch zijn om alle vormen van energie te exploiteren. Maar de realiteit is dat het aandeel hernieuwbare energie niet zo snel kan toenemen als dat hij de economie wil laten groeien. Dat zal dan vooral gaan gebeuren op kolen, schaliegas en olie. En dat belooft, naast alle andere donkere wolken, niet veel goeds.

Bron: duurzaamnieuws.nl