Medeoprichter Sven Pluut van ZonnepanelenDelen: 'Klimaattop mooi podium om mensen te spreken'

NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week Sven Pluut, medeoprichter van crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen.

Het platform heeft in de afgelopen paar jaar 3,7 miljoen euro opgehaald voor het financieren van negentienduizend zonnepanelen. Pluut was vorige week te vinden bij de klimaattop in Marrakech. ZonnepanelenDelen was één van de dertien winnaars van de 'Momentum for Change’s 2016 Lighthouse Activities' van de Verenigde Naties.

Wie: Sven Pluut

Onderneming: ZonnepanelenDelen

Werknemers: 7

Afgelopen woensdag stond voor Pluut in het teken van een presentatie en discussie met andere winnaars van de prijs, maar er moesten ook nog gewerkt worden voor het platform. "We hebben gebruikgemaakt van wifi om wat lopende zaken te monitoren en e-mails te versturen. Gewoon alle zaken die doorlopen en aandacht behoeven." "Het is echt topdruk. We hebben afgelopen maand een record gevestigd met hoe snel sommige projecten gefinancierd zijn en de hoeveelheid projecten. En nu een aantal projecten succesvol gefinancierd is, moeten we ook scherp volgen dat de afwikkeling daarvan goed loopt. Het vergt toch wat tijd om ervoor te zorgen dat het geld van de crowdfunders zijn werk kan gaan doen."

Kleinste soepfabriek
"Een concreet voorbeeld is de kleinste soepfabriek. Dat is een project dat we recent hebben afgerond. Daar wordt het geld van de crowdfunders in verschillende stappen op basis van de voortgang van de installateur overgeboekt. Dus één van de dingen die we bijhouden is de voortgang, of het contract wordt nageleefd en of bijvoorbeeld de verzekeringen in orde zijn." Verder stonden er twee belangrijke onderdelen op het programma. 's Ochtends had Pluut een rondetafelgesprek over financieringsmethodes voor het tegengaan van klimaatverandering. "Daar heb ik in een panel een inhoudelijke presentatie gegeven."

Goede reacties
"Ik was wel tevreden over hoe het ging. We hebben goede reacties gekregen. Het was wel even zoeken naar hoeveel je van de inhoud moest vertellen en hoeveel van het concept, maar de balans was goed." "Daarna sprak ik nog met een paar leuke mensen. Onder andere met de penningmeester van de Zweedse gemeente Göteborg. Die hebben ook iets met slimme obligatieleningen gedaan." "Verder heb ik geluncht met iemand van Google. Bij Google hebben ze een initiatief, project Sunroof, waar ze de technologie van Google Maps gebruiken om de potentie van zonne-energie in kaart te brengen. Op die manier ben ik bezig op dit evenement met interessante mensen te spreken."

Internationaal
Voor ZonnepanelenDelen is de conferentie een mooie manier om het platform internationaal onder de aandacht te krijgen, vertelt Pluut. "Wij hebben ook de ambitie om buiten Nederland te groeien. Dus dit is ook wel een mooi podium om op internationale schaal mensen daarover te spreken. Plus, ik vind het heel mooi om te laten zien dat dingen ook op een andere manier georganiseerd kunnen worden." Pluut hoopt volgend jaar een pilot te kunnen doen op het internationale platform Wesharesolar.com. België lijkt het meest veelbelovend. "Na die pilot zal het nog wel een tijd duren, voordat het echt grootschaliger is, maar ik hoop dat we die ervaring op kunnen doen."

Bron: www.nu.nl/ beeld: www.zonnepanelendelen.nl