Eenvoudig je woning energiezuiniger maken? Dit zijn de subsidies en leningen voor een duurzame verbouwing

Wil jij je woning graag energiezuiniger maken, maar heb je het geld niet om de verbouwing (helemaal) zelf te betalen? Dan kun je er voor kiezen om hiervoor een lening af te sluiten. Daarnaast zijn er verschillende subsidies waar je voor energiebesparende maatregelen aanspraak op kunt maken. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rij gezet. Deze subsidies gelden alleen in Nederland. Voor België zijn er andere fiscale maatregelen en premies.

Subsidie energiebesparing eigen huis
Als je in je huis energiebesparende maatregelen gaat nemen, kun je aanspraak maken op de Subsidie energiebesparing eigen huis. Je moet dan minimaal twee soorten isolatie toepassen. Denk aan dak-, gevel-, vloer- en spouwmuurisolatie en het laten plaatsen van hoogrendementsglas. Vanuit de subsidie wordt ongeveer 20% van de isolatiekosten vergoed. Voor de rest van de kosten moet je zelf betalen of een lening afsluiten, maar je krijgt hierdoor zeer waarschijnlijk wel een lagere energierekening. Wil je de subsidie aanvragen? Dat kan tot en met 31 december 2018.

Investeringssubsidie duurzame energie
Wil je een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel aanschaffen? Dan kun je hiervoor een subsidie aanvragen bij de overheid. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is in het leven geroepen om opwekking van duurzame energie te stimuleren. De overheid wil namelijk dat huizen minder door gas en meer door duurzame alternatieven worden verwarmd, zodat de CO2-uitstoot kan worden teruggedrongen.

Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is een lening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds is gefinancierd door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. Bij een looptijd van 7 jaar betaal je 2,2% rente, bij 10 jaar 2,6% en bij 15 jaar 2,9%. Er zijn 23 energiebesparende maatregelen waarvoor je de deze lening kunt inzetten.

Duurzaamheidslening
Verschillende gemeentes en provincies stimuleren het verduurzamen van woningen. Je kunt daar om die reden een Duurzaamheidslening aanvragen. Dit is de goedkoopste lening voor een duurzame verbouwing. De rente bedraagt 1,6% per jaar. Niet alle gemeentes bieden deze lening aan. Weten of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aanbiedt? Dat kun je checken op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten: SVn.nl .

GreenLoans
Ook GreenLoans biedt een lening aan voor duurzame investeringen. Er zijn twee verschillende leningen: de GreenLoans Lening (5,2% rente) en de GreenLoans EcoLening (6,2% rente). Welke lening voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van het investeringsdoel, het leningsbedrag en de looptijd.

Hypotheek verhogen
Als je huis meer waard is dan je hypotheek, kun je er ook voor kiezen om je hypotheek te verhogen om de verbouwing te financieren. Er zijn dan wel bepaalde eisen. Zo moet je inkomen hoog genoeg zijn en mag de hypotheek niet hoger zijn dan 102% van de marktwaarde van je woning.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega

Bron: Bouw & Wonen.net