Beter energielabel leidt tot hogere verkoopprijs woning

Calcasa onderzocht dit kwartaal het prijseffect van energielabels bij de verkoop van een woning. Uit het onderzoek, waarbij alle sinds 2015 verkochte woningen werden geanalyseerd, blijkt dat een beter energielabel leidt tot een gemiddeld 2 procent hogere verkoopprijs. Des te beter het energielabel, des te hoger het verschil in verkoopprijs.

Een onderzoek naar de relatie tussen verkoopprijzen en energielabels was eerder niet mogelijk, omdat onvoldoende woningen verkocht werden met een definitief energielabel. De in 2015 geïntroduceerde mogelijkheid om zelf een energielabel vast te stellen (het 3-sterrenenergielabel), heeft echter geleid tot een sterke stijging van het aantal verkopen met een definitief energielabel. Desondanks ontbreekt deze nog steeds bij circa 15 procent van de verkochte woningen. Bij verkochte vooroorlogse woningen ontbreekt zelfs bij 20 procent het definitieve energielabel.

Sinds de introductie van het 3-sterrenenergielabel in 2015, is het percentage woningen dat met een definitief energielabel wordt verkocht sterk gestegen. Desondanks heeft 15 procent van de verkochte woningen nog steeds geen energielabel. Oftewel 85 procent van de verkochte woningen is wel voorzien van een definitief label. Rijtjeswoningen worden het meest met een energielabel verkocht (89 procent) en dan met name rijtjeshuizen met bouwjaar na 2001 (93 procent). Daarentegen hebben verkochte benedenen bovenwoningen en vrijstaande huizen het minst vaak een energielabel. Hetzelfde geldt voor hele oude woningen. Zo is slechts 72 procent van de verkochte woningen met een bouwjaar voor 1905 voorzien van een label.


Bron: www.energienieuws.nl